FiKa - Finnországi Kalandok

Valamikor 2000-ben, még a blogolás beindulta előtt, levélfolyamban értesítettem az érdeklődőket emigráns hétköznapjaim apró-cseprő ügyeiről. Most, 13 évvel később, közkívánatra a webre teszem ezeket a... nem, nem gyöngyszemeket. Fikákat.

Kapcsolódó tartalmak

  • Képek Finnországból és máshonnan (2000-2003)
  • Képek mindenféle helyekről a világban (2003-2009)
  • Képek egész más helyekről (2009-)
  • Sublondon blog - a szerző évekkel későbbi élményei Londonból (és más helyekről), főleg abból az időszakból, amikor a Nokiát mostanság felvásárló Microsoftnak dolgozott. De van itt más is.
  • Webpage - a szerző összefoglalója eddig publikált, könyvben megjelent írásairól, már amennyiben azok fantasy vagy sci-fi témájúak. De vannak képek is, miért ne.
  • És valami egészen más...

Gorilla marketing

A szerző legutóbbi nyomtatásban is megjelent művei ebben a kötetben találhatók:
rastith-final-typo_250.jpgOlvassátok szeretettel!

Friss topikok

  • fikamakki: Ennyi, köszönöm a megtisztelő figyelmet. (2014.06.15. 01:58) 2002. március 8.
  • fikamakki: Komoly. (2014.06.15. 01:58) 2001. október 30.
  • raki: Hát ja, ez a kutyás dolog elég megdöbbentő volt. Kifújta a szél a labdát a buta gyerek meg odaadta... (2014.04.07. 09:35) 2001. július 9.
  • fikamakki: Ott voltál, nem tudod? A jobb oldalammal jógázok, a ballal pihenek. (2014.03.18. 23:06) 2001. június 25.
  • fikamakki: Szerintem a találkozó lényegi része megvolt vasárnap. :) Kit hívnál? Nekem az emberek jó részével ... (2014.03.11. 21:56) 2001. május 24.

Címkék

2001 (7) 9/11 (1) arab (2) aurora borealis (1) autó (7) barátok (1) bicikli (2) bkv (3) bringa (1) bubi (1) cica (1) Címkék (1) csillagok háborúja (1) daisy (1) dvd (1) ellenőr (1) erdő (1) északi fény (1) észt (1) észtország (1) fénykép (1) féreg (2) fesztivál (1) fika (21) film (1) finn (27) finnország (19) fotó (2) friends (1) hajó (1) halo (1) helsinki (18) hittérítő (1) ibiza (6) india (1) jég (1) Jézus (1) jóbarátok (1) jóga (1) joulupukki (1) juhannus (1) kajak (1) képregény (2) kísérlet (1) kocsi (1) lakás (1) lék (1) lélek (1) macska (1) meló (1) mikulás (1) mocsár (1) mökki (3) mozdony (1) mozi (1) nap (4) napforduló (1) napkutya (1) napozás (1) nokia (2) nosztalgia (15) nyár (3) nyúl (1) pásztor (1) pikkelyke (1) probléma (1) rettenthetetlen (1) rio (1) rizikó (1) seat (6) startup (1) star wars (1) strand (1) suomenlinna (1) szamba (1) szentivánéj (1) szívás (1) szoftverfejlesztés (1) tallin (1) tánc (1) társaság (3) télapó (1) tenger (1) teve (1) verda (1) vicc (1) világjáró (18) vonat (3) WTC (1) Címkefelhő

2002. január 14.

… melyben egészen a torgyánjózsefségig viszem

 

Az aktuális rész tartalmából:

Norberto az új évet is azzal kezdi, hogy a meleg északra repül. Az utazás természetesen már az első percektől izgalmas: még a vonaton, a kupé utazóközönségének szeme láttára írásos kommunikációt kezdeményez vele egy huszonéves, kellemes külsejű nő a párás vonatablakra írt „Hogy hívnak?" nyitómondattal, majd másfél órás írásváltás után megígéri, hogy majd emailt is ír. (Azóta is kapom – A szerk., 2014.)

Hősünk utolsóként ér a repülőtérre, éppen csak engedik még felszállni. A repülőn sok ismerőssel találkozik. Ennek köszönhető, hogy amikor az arab terrorista bejelenti, hogy a fejében kézigránát van, és a foga kihúzásával, ezzel saját feje és az egész repülő felrobbantásával fenyegetőzik, egyesítve erőiket könnyűszerrel kihajítják egy nyitva felejtett vécéablakon.

Az autóval persze megint baj van. Ha a Titanicot is elsüllyesztette egy jéghegy, egy Seat kerekével könnyen elbánik. A defektes keréknek köszönhetően Norberto elköveti élete első önálló kerékcseréjét. Hogy a saját futóműveit se kímélje, viráglocsolás közben belelép egy rajzszögbe, s nagy önuralomra van szüksége ahhoz, hogy ne kezdjen el vérezni.

Megy a munka is. Habár Norberto otthon sem pihent, hisz nem szabadságon volt és így szorgalmasan dolgoznia kellett, örömmel konstatálja, hogy közvetlen felettese, Ernesto, csak pár mondat erejéig foglalkozik azzal, ami miatt hősünk két hétig zavartatta magát, majd rögtön újabb kihívások elé állítja. Pár nappal később jön két öltönyös, akik nincsenek kapcsolatban a kolbászüzemmel, s akiknek el kell magyarázni, hogyan működik a program egy része. Norbertót jelölik ki a feladatra, pedig nem is beszéli a helyi nyelvet. Természetesen a program sem működik tökéletesen, de neki, tanári múltjával már sokszor kellett hasonló problémákat megoldania és elegánsan mellébeszélnie, így most is sikerrel veszi az akadályt.

Miközben Pedro kicsapong, végképp nyoma vész az ír nőnek, akivel még egyetlen epizódban sem találkozhattunk, és ezután már nem is fogunk. Nem nagy kár érte. Életjelt ad viszont az eltűntnek hitt észt-orosz lány, de ennél többet nem lehet kihúzni belőle. Nem úgy az arab terroristából, aki feltűnik a helyi hatemeletes World Trade Center környékén, és ismét fogai kihúzásával fenyegetőzik. Finn fogorvosok teremnek a helyszínen és módszeres alapossággal kiporszívózzák a fejéből az agya helyére rejtett kézigránátot, majd bebetonozzák a fogait. (Később, mint ahogy főhősünkkel, Norbertoval is tették, cselesen két számlát küldenek neki, másfél hónap különbséggel, csak hogy ha az első befizetése után azt hinné, még viszonylag olcsón megúszta, később csalódnia kelljen.)

Habár a felszínen minden rendben Miguel és kedvese között, a háttérben egyre több a feszültség, így a pár úgy dönt, mellékállásban áramszolgáltatással keresik a betevőt. (Azóta is együtt, a mellékjövedelemből két csemetére is futotta – A szerk., 2014.)

Louisa továbbra is munkanélküli, így sok ideje van arra, hogy finom tortát készítsen. Louisa és Carlos kapcsolata fölött is eljárt az idő, így Louisa komolyan elgondolkodik egy neves művész azon ajánlatán, hogy legyen aktmodell, habár pénzt nem is ígért neki. (Azóta Louise és Carlos isten színe előtt is egybekeltek, a neves művész pedig sajnos nem kapta Louise-t cerkavégre – A szerk., 2014)

A hétvégén mind összegyűlve évkezdő házibulit ülnek, ahol Norberto sok egyéb mellett megtudja Migueltől, aki a külföldi miniszter szerepében pózol, hogy ő a második vidéki. Erőt vesz magán és egészen a torgyánjózsefségig viszi.

Norberto megtudja ezen kívül, hogy habár mindig olasznak nézik, neve vélhetően orosz eredetű, amit Csajkovszkij Vakula, a kovács c. operájára és a Vakula kapitány nevű orosz hajóra alapoz. Megtudja még, hogy lehet egy ingyen biciklije, ha lefűrészeli róla a lakatot. Ennek annyira megörül, hogy még az egyébként eredménytelen hokiütővásárlás alatt is mosolyog.

Amúgy minden rendben vele, szellemi állapota kielégítő.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nosztalgiafika.blog.hu/api/trackback/id/tr256201882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása