FiKa - Finnországi Kalandok

Valamikor 2000-ben, még a blogolás beindulta előtt, levélfolyamban értesítettem az érdeklődőket emigráns hétköznapjaim apró-cseprő ügyeiről. Most, 13 évvel később, közkívánatra a webre teszem ezeket a... nem, nem gyöngyszemeket. Fikákat.

Kapcsolódó tartalmak

  • Képek Finnországból és máshonnan (2000-2003)
  • Képek mindenféle helyekről a világban (2003-2009)
  • Képek egész más helyekről (2009-)
  • Sublondon blog - a szerző évekkel későbbi élményei Londonból (és más helyekről), főleg abból az időszakból, amikor a Nokiát mostanság felvásárló Microsoftnak dolgozott. De van itt más is.
  • Webpage - a szerző összefoglalója eddig publikált, könyvben megjelent írásairól, már amennyiben azok fantasy vagy sci-fi témájúak. De vannak képek is, miért ne.
  • És valami egészen más...

Gorilla marketing

A szerző legutóbbi nyomtatásban is megjelent művei ebben a kötetben találhatók:
rastith-final-typo_250.jpgOlvassátok szeretettel!

Friss topikok

  • fikamakki: Ennyi, köszönöm a megtisztelő figyelmet. (2014.06.15. 01:58) 2002. március 8.
  • fikamakki: Komoly. (2014.06.15. 01:58) 2001. október 30.
  • raki: Hát ja, ez a kutyás dolog elég megdöbbentő volt. Kifújta a szél a labdát a buta gyerek meg odaadta... (2014.04.07. 09:35) 2001. július 9.
  • fikamakki: Ott voltál, nem tudod? A jobb oldalammal jógázok, a ballal pihenek. (2014.03.18. 23:06) 2001. június 25.
  • fikamakki: Szerintem a találkozó lényegi része megvolt vasárnap. :) Kit hívnál? Nekem az emberek jó részével ... (2014.03.11. 21:56) 2001. május 24.

Címkék

2001 (7) 9/11 (1) arab (2) aurora borealis (1) autó (7) barátok (1) bicikli (2) bkv (3) bringa (1) bubi (1) cica (1) Címkék (1) csillagok háborúja (1) daisy (1) dvd (1) ellenőr (1) erdő (1) északi fény (1) észt (1) észtország (1) fénykép (1) féreg (2) fesztivál (1) fika (21) film (1) finn (27) finnország (19) fotó (2) friends (1) hajó (1) halo (1) helsinki (18) hittérítő (1) ibiza (6) india (1) jég (1) Jézus (1) jóbarátok (1) jóga (1) joulupukki (1) juhannus (1) kajak (1) képregény (2) kísérlet (1) kocsi (1) lakás (1) lék (1) lélek (1) macska (1) meló (1) mikulás (1) mocsár (1) mökki (3) mozdony (1) mozi (1) nap (4) napforduló (1) napkutya (1) napozás (1) nokia (2) nosztalgia (15) nyár (3) nyúl (1) pásztor (1) pikkelyke (1) probléma (1) rettenthetetlen (1) rio (1) rizikó (1) seat (6) startup (1) star wars (1) strand (1) suomenlinna (1) szamba (1) szentivánéj (1) szívás (1) szoftverfejlesztés (1) tallin (1) tánc (1) társaság (3) télapó (1) tenger (1) teve (1) verda (1) vicc (1) világjáró (18) vonat (3) WTC (1) Címkefelhő

2001. szeptember 28.

… melyben különböző porcikáimat különböző hatásoknak teszem ki

 

Finnország földjére lépésem idején nem szerepelt a terveim között a finn fogorvostudomány aktuális állapotának kliens-oldali megközelítése, azonban egy jelzés értékű, ám annál kitartóbb kétoldali fogfájás lehetőséget teremtett egy összehasonlító elemzés elkészítéséhez.

Halogattam a fogorvoshoz menést, ameddig lehetett (ami egyébként otthon nem szokásom), mert itt nyilván jóval drágább ez is, és amúgy is terveztem hazamenni. De aztán eljött a pillanat, amikor nem várhattam tovább; a hátamra vettem a batyumat, és felkerestem a legközelebbi fogdoktort. Pár érdekességet tudnék csak kiragadni: egyáltalán nem fájt a kezelés (eltekintve az olyan apró fájdalmaktól, amik akkor keletkeznek, ha valaki fúrótoronnyal közlekedik az ember szájában), sokkal lejjebb, szinte vízszintesig engedték a fejemet (ez nem tudom, miért volt jó, de a kezem teljesen elzsibbadt), és a szokásos nyálelszívó cső és az alkalmankénti köptetés helyett porszívózták a számat. Ez nem tartozik a legkellemesebb élmények közé, mert a csont- és tömésdarabkákat nem szívja ki teljesen, a nyálat viszont igen, így kiszárad a nyálkahártya, állandó nyeldeklésre késztetve a pácienst. Az asszisztens, látva a nyeldekléseket úgy gondolja, hogy nem porszívózik megfelelően, így még buzgóbban szívja a nyálat, lecsökkentve a szenvedő alany testének nedvességtartalmát vagy 10%-kal…

Csak hogy általánosságban beszélhessünk testünk anyagi valójának gondjairól (és hogy növeljük az értelmetlennek hangzó félmondatok számát a szövegben), sokkal okosabb persze megelőzni a gondokat, mint orvosolni őket. Ebből a megfontolásból (és három éve sajgó derekam megnyugtatásául, na meg egészséges kíváncsiságtól hajtva) kerestem fel a közeli thai-masszázs szalont. Előtte azért utánaolvastam, hogy mégis mi várhat rám a gyakorlott kezű thaiföldi nőkön túl – mert ezzel kapcsolatban ugye mindenféle híresztelések terjengenek a köztudatban. A thai masszázs lényege, hogy elsősorban nem az izmokat masszírozza át, hanem az akupunktúrás pontokat ingerli, stimulálja, javítva ezzel a test energiaáramlását. Ennek megfelelően nem is csak a hátat, a talpat, vagy egy adott izomcsoportot masszíroznak, hanem az egész testet átgyúrják. Javult közérzet, több energia – írták azok, akik thai masszázsos élményeiket a weben tették közzé.

Ehhez képest...

Egy thai nő fogadott, nem volt túlöltözve. Eddig oké. Ronda volt ugyan, és látható súlyfelesleggel bírt, de ez nem zavart, hisz úgyis csak masszíroztatni jöttem. Amit jól is csinált. Tényleg tetőtől talpig megmasszírozott, ha nem is minden porcikámat, de sok területet érintve. De, hogy őszinte legyek, nem éreztem, hogy hű de felfrissülnék. Vagy hogy a derekam hirtelen meggyógyult volna. (Azóta meg már biztosan tudom, hogy nem.) Na jó, lehet, hogy a rendszeres kezelés helyrehozta volna, de most munkanélküliként nem érzem, hogy megengedhetném magamnak, hogy próbából törzsvendég legyek.

De végre meló-fronton is változások várhatók. Találtam itt egy megfelelőnek látszó munkát, csak az a kérdés, mennyit fizetnének. Mielőtt szó nélkül fejest ugrottam volna bele, megnézem, otthon mit kínálnak, elmegyek ott is pár állásinterjúra.

Aki úgy gondolja, hogy ehhez Magyarországra kell látogatnom, bizony jól gondolja. Október 5.-én megy a repcsim, és vagy két hetet, vagy jóval többet otthon is leszek.

Hogy pontosan mennyit? És hogy visszajövök-e Finnországba? Ez még számomra is megválaszolatlan.

Mindenesetre a jegyem oda-vissza szól…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nosztalgiafika.blog.hu/api/trackback/id/tr386103634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása